perjantai 30. maaliskuuta 2012

Missä ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti?

Don Rosa halusi aina kirjoittaa tarinan siitä kuinka kolmoset etsivät isäänsä ja äitiään, koska se oli aina hänen lukijoidensa ykköstoive. Hän ei kuitenkaan koskaan ehtinyt kirjoittaa sitä, (hän jäi eläkkeelle jo vuosia sitten), sillä ei keksinyt kuinka sen voisi päättää edes kohtuuonnellisesti.

Rosan suunnitelmia (jotka eivät nähdäkseni kaikki ole aivan loogisia)...
"I don't know if they'd allow me to use Della Duck (the Nephews' mother). I always had it in my notes to do a story about the Nephews' search for their parents because it was always the TOP request from fans. But I could never figure out how to do it. There could only be 4 possible endings:
1) They search and never find their parents -- pointless and sad.
2) They search and find that their parents are dead -- sad and pointless.
3) They find their parents and go to live with them, leaving Unca Donald --clearly unacceptable, and very very sad.
4) They find their parents and stay with Unca Donald -- illogical, probably illegal (lawsuits would ensue), and sad.

So I never even attempted to suggest the story to Egmont.

But I have *always* had an idea where their parents have been. I figured I'd make them naturalists and intrepid explorers, perhaps the Dad was a Junior Woodchucks leader, and that they have been lost in a Himalayan valley after leaving their triplets with Donald, supposedly for only a few weeks."

(lähde - viesti #1483)

Nuo suunnitelmat ei käy minun logiikkaani, ja tarinan lopun mahdollisuuksien numeroiden 3 ja 4 suhteen olen myös eri mieltä:

Vaikka mitään virallista varmistusta ei asiasta ole, minä olen aina saanut vahvan tunnun että Della kirjaimellisesti hylkäsi pojat Akun luokse aikomatta koskaan palata. Ja minusta pojat muuttamassa takaisin isänsä ja äitinsä luo jättäen Akun, on se epälooginen vaihtoehto, ei heidän Akun luokse jääminen.

Koska canon-tarinan mukaan pojat lähetettiin aluksi Akun luokse vain siksi aikaa kun heidän isänsä on sairaalassa poikien ilotuliteraketti-tempauksen takia. Tämä tapahtui sunnuntaisarjassa lokakuussa 1937 ja oli poikien ensiesiintyminen. Marraskuussa 1937, samat canon-luojat kirjoittivat sunnuntaisarjan jossa Aku saa siskoltaan uuden kirjeen jossa tämä kertoo haluavansa pojat takaisin kotiin.
MUTTA pojat eivät halua kotiin. He juoksevat karkuun itkien kyyneliä ja sanovat että haluavat jäädä Aku-sedän luokse. En löydä englanninkielistä versiota, mutta tuo joka tapauksessa on heidän puhekuplansa pointti. Ja Aku kirjaimellisesti väkivalloin tappelee ja lopulta sitoo pojat pakettiin jotta saa nämä lähetetyksi pois.

Eli tuo tarina ei nyt aivan luo minulle kuvaa että poikakolmikko olisi ollut onnellinen isänsä ja äitinsä luona. Päinvastoin.

Sitten, toukokuussa 1938, taas sunnuntaisarjassa Della soittaa Akulle ja kertoo joutuvansa lähtemään kaupungista vähäksi aikaa ja kuinka "tietää" että Aku "rakastaa pitää ne pikku kullat" luonaan. ("-and I know you love to keep the little dears.") Sitten Della sanoo "*mumble grumble* Relatives..." (eli mumisee epäselvästi jotain sukulaisista) ja kun Aku kysyy "Kuinka pitkäksi aikaa?" pojat rymistävät ovesta sisään kolmipyörillään ja hihkuvat iloisesti "Vain muutamaksi päiväksi, Aku-setä!" Eli kyseessä on poikien, luultavimmin toinen saapuminen setänsä luo.
Tuo sunnuntaisarja ei ole kolmosten luojien käsikirjoittama, mutta toinen heidän luojistaan, Al Tallaferro, piirsi sen. Joten on todennäköistä että poikien luojat hyväksyivät tuon tarinapolun. Ainakin se on semi-canon tavallaan.

ELI: tässä meillä on kolme vaarallisen holtitonta kauhukakaraa jotka epätoivoisesti haluavat kotiin palaamisen sijaan jäädä setänsä luokse. Heidät pakotettiin palaamaan kotiin. Tuo kuvio ei voi päättyä hyvin. Ei vain ole realistista että heillä alkaisi mikään onnellinen perheidylli, koska pojat eivät selvästikään olleet onellisia. Minusta vaikuttaa siltä että pojat tempaisivat taas jotain, ja heidän äitinsä päätyi lähettämään heidät taas Akun luokse - silä kertaa lopullisesti. Sanoen pojille "vain muutamaksi päiväksi" ja Akulle "vähäksi aikaa", mutta tarkoituksenaan lopulliseksi, kadoten näiden elämästä totaalisesti. Viittaus, se miten Della mumisi epäselvästi jotain sukulaisista sen sijaan että olisi selkeästi ja yksinkertaisesti kertonut suunnittelemastaan paluu-ajankohdasta. Della ei siis koskaan aikonut palata.

Ja kuten tiedämme, ankanpojat yhä asuvat Aku-setänsä kanssa, ja ovat ilmiselvästi muutaman vuoden vanhentuneita, eli heidän äitinsä ei tosiaan palannut.

Ajatellaanpa nyt miten haluttomia pojat olivat palaamaan vanhempiensa luokse jopa vain setänsä kanssa vietetyn lyhyen ajan jälkeen. Miksi ihmeessä he haluaisivat palata vanhempiensa luokse vuosikausien jälkeen? Varsinkaan kun nuo vanhemmat eivät pitäneet mitään yhteyttä niiden vuosien aikana. Ja pojat itse muokkautuivat kauhukakaroista onnellisiksi, tasapainoisiksi lapsiksi. Viittaus, Rosan mielipide vanhempien luo paluun loogisuudesta ja Akun luokse jäämisen epäloogisuudesta on nähdäkseni ihan toisin päin.

Enkä myöskään pysty näkemään poikien vanhempia nostamaan huoltajuuskiistaa ainakaan oikeussaliin asti. Kuten sanottua, minusta vahvasti näyttää siltä kuin he tahallaan hylkäsivät lapsensa ja katosivat vapaaehtoisesti, joten en usko että nämä haluaisivat poikia takaisin. Jos haluaisivat, olisivat ne varmaan hakeneet pojat takaisin sen sijaan että poikien pitäisi itse kaivaa heidät esiin.

Mutta voin kyllä nähdä poikien haluavan löytää isänsä ja äitinsä. Kaikki adoptoidut lapset kiinnostuvat biologisista vanhemmistaan ennemmin tai myöhemmin. Mutta kuten kaikesta yllä analysoidusta voi päätellä, tätä nimenomaista tarinaa ei voi pättää onnellisesti. Ei millään. Minä en pysty näkemään heiän vanhempiensa haluavan lapsiaan takaisin enkä poikia antamassa täysin anteeksi hylkäämistä, vaikka ovatkin onnellisia Aku-setänsä luona. Ja jos vaikka vanhemmat yrittäisivätkin saada pojat takaisin, vaikea kuvitella että oikeusistunto määräisi jutun heidän hyväkseen sen jälkeen kun nämä katosivat noin vain siinä missä Aku on vastuullisesti huolehtinut pojista kaiken aikaa. (Ei sillä että haluaisinkaan onnellista loppua. Rakastan draamaa ja katkeransuloisia loppuja. Mutta näen siis ainoana realistisena vaihtoehtona että lopussa pojat jäisivät joka tapauksessa Akun huoltajuuden alaisiksi.)


---> Ne sunnuntaisarjat.

VARSINKAAN Don Rosan luomassa kuvassa, en näe mahdollisuutta poikien vanhemmille sotkea Ankan perheen kuvioita:

Don Rosan tarinasta K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A

Don Rosan tarinasta K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A
Don Rosan tarinasta, Vahva-Jussin paluu
 
Don Rosan tarinasta, Vahva-Jussin paluu
(MUOKS. 2015: viime vuonna saksalaisessa lehdessä oli tarina jossa oli tai joka koostui Akun takautumasta siskoonsa ja vauva-ikäisiin siskonpoikiinsa! On siis toivoa, että nykyään ankkakirjoittajat saisivat luvan visioida poikien taustoja! Katsokaa nyt miten söpöä!)

Ankanpojat täyttävät muuten tänä vuonna 75 vuotta!
Paljon onnea, Tupu, Hupu ja Lupu! ♥♥♥
Video by qphdl

1 kommentti: