tiistai 16. elokuuta 2011

Ensimmäinen fandomini: Peter Pan

Uskon ensimmäisen fandomini olleen Peter Pan. Se on ainakin ensimmäinen jota muistan fanittaneeni. Olin noin 5-vuotias ja silloisen parhaan ystäväni kanssa leikimme usein Peter Pania ja Wendyä. Hänen pehmolelunsa olivat Kadonneet Pojat. Matkasimme Mikä-Mikä.Maahan mitä mielikuvituksekkain keinoin, tapa vaihtelui ja riippui aina siitä olimmeko sillä hetkellä sisällä vai ulkona.

Kasvoin tietysti sen kammottavan Disneyn animaation kanssa. Muistan kuinka vaadin sitä vuokralle joka välissä ja nostin ihan hirvittävän mekkalan, jos en saanut katsoa sitä ties monettako kertaa sen vuorokauden aikana sillä joku vanhemmista sisaruksistani katsoi tv:stä jotain. Myöhemmin aloin inhota sitä versiota ko. tarinasta enkä todellakaan suosittele sen katsomista kenellekään 5-vuotiasta vanhemmalle. En varsinkaan, jos haluaa tutustua Peter Panin hahmoon ja tarinaan - sillä Disneyn piirretyllä on äärimmäisen vähän tekemistä totuuden kanssa. Ja itsenäisenä elokuvanakin siinä on helposti unohtuvat kohtaukset ja heikot hahmot. No niin, mutta 5-vuotiaana siis rakastin sen palasiksi, luultavasti sen seikkailuelementtien ja lapsiin vetoavan huumorityylin takia. Ja toki sen 'ei-kasveta-aikuisiksi'-teeman tähden.

En muista missää vaiheessa Peter Pan jäi taka-alalle muiden kiinnostusten ja fandomienkin myötä, mutta yleinen kiinnostus aiheeseen on aina säilynyt. Vuonna 2004 se sitten nosti päätään ihan tosissaan sen, mahdollisesti 100-vuotiasjuhlaa ajattelen, tehdyn live-action-elokuvaversion myötä. Sen ollen alkuperäistarinalle -ja hahmolle kirkkaasti uskollisin, se inspiroi sekä lukemaan Barrien kirjan, että perustamaan fooruumiroolipelin pohjautuen ko. elokuvaan ja ko. kirjaan. Sitten löysin fanivideoiden luomisen ihmeellisen ihanuuden ja yli vuoden päivät loin satoja Peter Pan-fanivideoita.

Alkuperäinen tarina on niin täynnä äärimmäisen mielenkiintoista psykologiaa monella tavalla, ja samaistun Peterin hahmoon jollain tasolla, että Peter Pan on yhä yksi sydäntäni lähinnä olevia fandomeita ja hahmo yksi rakkaimmista kuvitteellisista hahoista.

Peter Pan ei siis oikeasti ole mikään suippokorvainen tonttu pinnallisen idealismin kera eikä esiteini, vaan hyvin nuori ihmislapsi joka karkasi kotoaan 7 päivän ikäisenä vauvana ja n. 7 vuoden ikäisenä aikoi palata kotiin jäädäkseen, mutta totesi äitinsä unohtaneen hänet ihan kokonaan ja korvanneen toisella lapsella. Tämä synnytti trauman ja vihan aikuisia kohtaan ja olennaisesti teeskentelyn siitä että hän ei halua kasvaa aikuiseksi. Vuosikymmenten/satojen kuluessa ennen niin iloinen ja avulias pikkupoika muuttui varsin kylmäksi, itseriittoiseksi ja tyrannimaiseksi - joskin tyttöjä/naisia hän kunnioitti aina syvästi, vaikka pitkin äitejä yliarvostettuina eikä missään nimessä olsii hyväksynyt ketään aikuista äidikseen. Eikä Neverland ole mikään karkkipilvillä varustettu ihana ihmemaa, vaan taianomaisista elementeistään huolimatta varsin synkkä paikka. Peterin hahmon synkimmät puolet lienevät se miten hän joutui noin 5-vuotiaana hautaamaan kuolleita lapsia mistä saattaa johtua hänen todellisuuden ja mielikuvituksen rajan menetys..ja toisekseen se, että hän tappoui raa'asti merirosvoja ja intiaaneja ja vihjatusti myös toisia lapsia, joskaan viimeksimainittu viite on tulkinnanvarainen.

Peter Pan-aiheisia websivustojani:
Hidden Kiss - Peter Pan-fanisivut
Peter Pan: Legends Live Twice - Peter Pan-foorumiroolipeli
PeterPanThimblesNet - YouTube-tilini jolla on osa Peter Pan-fanivideoistani. Profiilissa on myös linkki omalle sivustolleni josta löytyvät kaikki.

MUUTAMA ESIMERKKI FANIVIDEOISTANI:

1.) Peter Pan - World So Cold: Kunnianosoitus-videoni Barrien tarinalle eli tämä fanivideoni sivuttaa käytetyn elokuvan Peter/Webdy-romanssin ja keskittyy kirjan karumpaan teemaan:2.) Peter to Wendy: It Doesn't Matter: Kunnianosoitus-tyylinen video Peter Panin hahmolle. Inspiraation lähde: Kirjassa Wendy veljineen asuivat Peterin kanssa vuosia, kunnes Wendy huomasi alkaneensa unohtaa isänsä ja äitinsä, mutta uskoi yhä syvästi äidinrakkauteen. Silloin Peter kertoi tarinansa - kuinka äitinsä unohti hänet ja korvasi toisella lapsella. Peter päästi Wendyn ja kaikki muutkin menemään jotteivät he kärsisi samaa tuskaa kuin hän. Peterin ja Wendyn rakkaussuhteen draama oli pohjimmiltaan se, että Peter halusi Wendystä vain äidillisen puolen siinä missä Wendy halusi Peteristä romanttisen rakkauden. Ja lopulta se miten Peterin pelot ja viha aikuisia kohtaan estivät häntä seuraamasta Wendyä tähän maailmaan ja kasvamasta aikuiseksi.


3.) Peter Pan - Forever Young: Rakastan toki yhä myös tätä Disneyn ihannoimaa puolta tarinasta, ja tämä luultavasti oli lapsuuteni päämotiivi fanittaa. Tämäkin yksi itse tekemistäni fanivideoista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti