maanantai 24. syyskuuta 2012

Salatut elämät (1999-2002)

Eli minähän en tarkoita sitä viime vuosikymmenen älytöntä sontaa. Vaan sitä alkuperäistä, melko laadukasta draamasarjaa vuosilta 1999-2002. "Fani" nyt on turhan vahva ilmaisu, mutta pidän niistä ekoista kausista paljon. Mitä, onko kaksi eri sarjaa samalla nimellä? Tavallaan on ja tavallaan ei.

Salatut elämät
alkoi tammikuussa 1999 oikeasti aika laadukkaasti kirjoitettuna ja leikattuna, hienosti näyteltynä draamasarjana jossa oli sydäntä ja aitoa tunnetta mukana. Se ei ollut mikään kiireellä tekaistu Suomen Kauniit ja Rohkeat. Siinä ei revitty draamaa realismin kustannuksella, yhtä jaksoa ei tungettu täyteen kaikkea tyhjänpäiväistä tekemällä tehtyä suhdedraamaa tai teennäistä teinisekoilua, kohtauksia ei järjestelty sattumanvaraisen sekavasti, eikä aikajanan kanssa sekoiltu. Ja kaikki isommassa osassa olevat näyttelijät olivat heti hommansa osaavia.

Nykyään se on täysin erilainen, täys roskasarja ja siltä ei saisi odottaa mitään, mua silti äsryttää miten nykyiset käsikirjoittajat eivät viitsi edes vähän katsoa mihin väliin mitäkin tempaisevat. Tarviko sen 2-vuotiaan vauvan kasvaa 5-vuotiaaksi pikkupojaksi just sillon ku naapurin täti oli raskaana ja näin ollen oli raskaana kokonaiset kolme vuotta eikä kukaan ihmettele mitään? Ja toinen naapurin täti keksi väittää olevansa raskaana näin ollen kolme vuotta kuolleena olleen miehen kanssa ja kukaan ei kyseenalaistanut väitettä, ja lisäksi se nainen vielä loppujen lopuksi tajusi että tosiaan oli raskaana sille. Eikö olis mitenkään ollut mahdollista vanhentaa sitä kakaraa edes vähän uskottavammassa kohtaa? Eihän toki Kaunarit-tyylisillä sarjoilla ole oikein koskaan mahdollisuutta lisätä hahmojensa ikävuosia täysin realistisuuden ja logiikan nimissä, mutta jotain rajaa! Ja nykyhetken tapahtumissa ne on repineet takaisin kuvaan hahmon joka kirjaimellisesti haudattiin kuolleena ja sen luutkin oikeen kaivettiin esiin yhdessä vaiheessa niin että sen kuolleisuus oli oikein mahdollisimman kirjaimellisesti ja ikimuistoisesti näytetty ja silti se onkin nykyhetkessä yhtäkkiä täysissä sielun ja ruumiin voimissaan ja historia on täysin uusiksi kirjoitettu. Vitun urpot eivät edes yritä luoda edes näennäisesti laadukasta tavaraa.

Mä tiedän, se on vain kuvitteellinen tv-sarja ja otan tästä nyt pulttia lähinnä siksi että arvostan laatuviihdettä, tykkäsin alkuperäisestä sarjasta ja tämä nykypaska pilaa tai ainakin suuresti vähentää alkuperäisten Salkkarien mahdollisuuden saada uusia faneja koska sarjaan tutustuvat varmasti luulevat että se on aina ollut tollasta sielutonta, ärsyttävää ja välinpitämättömästi toteutettua paskaa. Äääh. Palataanpa siis takaisin kulta-aikoihin.

ALKUPERÄISET HAHMOT
(joskin Kari Taalasmaa ja Maarit Salin näyttäisi puuttuvan joukosta)
Salatut elämät, (puhekielessä Salkkarit), tarkoitettiin todennäköisesti alunperin ihan vain uudeksi suomalaiseksi draamasarjaksi, ei saippuasarjaksi. Siihen nimittäin suunniteltiin tietty jaksomäärä ja vain noin kolmen vuoden kesto - eli ilmeisesti siihen suunniteltiin loppu, eli siihen pakostakin oli suunnitelti valmis juonikuvio. Sinänsä siis outoa että se muuttui sopimuksen jatkon jälkeen vuosien mittaan roskasarjaksi ja vielä oudompaa että se on siltikin kai Suomen suosituin sarja. Siis käsittääkseni se nousi suosioonsa nimenomaan sen alkuperäisen, laadukkaan, samaistuttavan ja aidontuntuisen tyylinsä takia, niin että miksi helvetissä se alkoi muuttua täysin ja miksi se on vieläkin Suomen katsotuin? Tai no...kai ne ajatkin ovat muuttuneet ja uusi sukupolvi arvostaneet sem uutta tyyliä tarpeeksi. En tiä.

Jos alkaisin selittää alkuperäisten Salkkareiden juonipolkuja, se saattaisi kuulostaa jossain määrin ylidramaattiselta saippuaoopperalta, mutta jos katsot muutamia ensimmäisiä jaksoja, ymmärrät ehkä ettei se ollut. Ja se oli tosiaan rauhallisesti ja hyvin kerrottua tarinaa jossa jaksojen tapahtumat ja päätökset muisti vielä pitkään, koska niihin samaistui välittömämmin ja niistä ja hahmoista oikeasti välitti. Nykyään edellisen jakson saattaa unohtaa jo viidessä minuutissa, koska ne eivät yleensä ole mitään muuta kuin tekemällä tehtyä ylidramaattista sekoilua ja 5-vuotias pentukin osaisi leikata jaksojen kulun paremmin kuin se kuka ikinä nykyiset jaksot sitten leikkaakin. Ei toki koko syy leikkaajassa ole, hänhän voi vain tehdä parhaansa sillä materiaalilla mitä saa työstettäväkseen.

En muista milloin Salkkareiden taso alkoi laskemaan kuin lehmän häntä, mutta epäilen että se tapahtui suurinpiirtein niihin aikoihin kun alkuperäiset nuoremmat hahmot kirjoitettiin ulos. (Miia, Saku, Kalle, Aki ym.) Ja sen taas epäilen tapahtuneen silloin alkuvuodesta 2002 jolloin Salkkareiden oli tarkoitus päättyä. Se voi olla että Salkkarit yrittää yhä käsitellä tärkeitä teemoja, mutta nykyversion naurettavalla tyylillä ne tuskin uppoaa ihmisiin yhtä hyvin kuin alussa, koska nykyään Salkkarit on tosiaan pitkälti aivotonta draamaa viihteen nimessä.

Alkuperäisen tyylin ja materiaalin vaihduttua roskaan mä aloin katsoa Salkkareita vain silloin tällöin kausittain, koska se oli yhä hyvää hetkiviihdettä, mutta lopulta vain jos sattui kanavalle ja joku uusi hahmo sattui herättämään mielenkiintoni, (kuten esim. Miro ja Salla.) Katselukausieni välissä alkoi olla usein kuukausia. Lopulta vannoin etten enää ikinä katso niitä sekuntiakaan, sillä paloi päreet totaalisesti kun yhteen jaksoon heitettiin niin paksua ja älytöntä draamaa että keitti yli. Kirjaimellisesti älytöntä koska siihen ei ollut MITÄÄN logiikkaa. Siis sen mä vielä siedin että saippuaoopperaksi muuttuneen sarjan aikajanan kanssa ollaan välinpitämättömiä, mutta jos draamaelementinkin suhteen heitetään logiikka hevonperseeseen niin kyllä katkeaa kamelin selkä, sillä sellanen on jo mautonta jopa tv-viihteeksi! Sen jälkeen mä taisin kuitenkin silti myöhemmin jatkaa niiden seuraamista kun siihen käveli joku uusi tarpeeksi mielenkiintoinen hahmo just sillon ku satuin surffaamaan kanavalle, ja vaikutti olevan siedettävästi kirjoitettu kausikin meneillään. Nyt en kuitenkaan ole katsonut tv:tä oikeestaan kuin vain lauantaisin enkä siis edes muistanut Salkkareiden olemassaoloa suunnilleen vuoteen ennen ku viime viikolla sattumalta osui kolmoselle ja näin että yksi alkuperäisistä hahmoista, Kalle, oli pöllähtänyt takaisin kuvioihin. Kalle kun sattui oleeen yksi suosikeistani kans.

Pidän myös Salkkareiden tunnarista, sen sävelestä ja sanoista. Mielestäni se puki hyvin alkuperäistä sarjaa ja on kurjaa että se joutuu nyt edustamaan roskasarjaa. Onneksi edes sen sanoitus on jätetty pois ja lopputeksteissä kuuluu vain pätkä instrumentaalia versiota. Niin, ja oletteko huomanneet, että aluksi Salkkareiden yksi jakso kesti 20 minuuttia jopa ilman mainoskatkoja? Nyt ne kestävät vain noin kymmenen minuuttia ilman mainoskatkoa ja siksi ne kai tunkeekin väliin kaksi pitkää mainoskatkoa jottei kukaan vaan huomaisi että niiden laatu on laskenut niin dramaattisesti ettei yhtä jaksoa kestäisi erkkikään jos sen pituus olis oikeasti sama kuin ennen. Tai, ainakin muistelen että olisin joskus ottanut aikaa ja näin olisi.

Kalle, Ismo ja Miia

Alkuperäisistä Salatuista elämistä ehdoton suosikkihahmoni taitaa olla Saku Salin. Sakulla oli hyvät jutut ja mielenkiintoinen persoona, sekä oli sarjan keskipisteenä mielenkiintoisella tavalla. Ja Jasper Pääkkönen nappivalinta sen näyttelijäksi. Salinien perhe oli muutenkin viihdyttävä, mutta jotenkin sydämeni veivät enemmän Laitelat. Se miten niiden välinen rakkaus ja side oli silti vahva vaikka Ismo hakkasikin lapsiaan eikä pystynyt halutessaankaan yksinään parantumaan.
En tietenkään ajattele että se tilanne olisi mitenkään ihailtava tai miellyttävä sinänsä, mutta se oli mielestäni liikuttavaa koska se osoitti jollain merkittävällä tavalla perherakkauden kestävyyttä ja miten sen nimessä on valmis kestämään mitä tahansa - ja koska se ei silti glorifoinut eikä esittänyt perheväkivaltaa hyväksyttävänä, ja Ismokin haki lopulta apua ongelmaansa. :)

Luin silloin Salkkareiden kulta-aikoina myös pari niistä spin-off-kirjoista. Ainakin Siljan vaihto-oppilas-vuodesta ja Kallen intti-vuodesta. Ja nekin oli tv-sarjan lailla hyvää luettavaa. En uskalla edes kuvitella millaista älytöntä pullamössöskeidaa nykyajan version pohjalta kirjoitetut kirjat ovat, mikäli sellaisia vielä väännetään.

Tällä hetkellä Salkkareiden ensimmäinen kausi on myynnissä DVD-bokseina ja toisesta kaudesta aiankin eka puolisko. Suosittelen vuokrata jostakin hyvinvarustetusta videovuokraamosta ja tsekata ne. Suosittelen lämpimästi vaikket yhtään arvostaisi nykypäivän Salattuja elämiä. En nimittäin voi painottaa liikaa että alunperin tämä sarja oli verrattain kuin toiselta planeetalta ja oikeasti ajankulun arvoista. Ei läheskään yhtä hyvä kuin Käenpesä tai Sydän toivoa täynnä, mutta hyvä kuitenkin.

Saku, Miia ja Kalle tonkii kuolleen Puustisen asuntoa:
(ensimmäisiä jaksoja)

Salatut elämät - Viikko 5
(ensimmäistä vuotta)

5 kommenttia:

  1. Oon ihan samaa mieltä! Uudet salkkarit on ihan roskaa, nuoret on ihan kamalia! Ja ihan älyttömiä juttuja ja taphtumia! Olen kattonu salkkareiden ekasta jaksosta nyt 135 asti ja oon ihan rakastunut niihin. Niissä on nimenomaa sitä tunnetta ja ne nuoret siinä on niin ihania! Siinä on kyysessä sen talon asukkaat ja aivan täysin mahdolliset tapahtumat. harmittaa tosi paljon uudet salkkarit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Tuossa jokin aikaa sitten kuulin jonkun sanovan että onhan Salatut Elämät nytkin huonoja, muttei NIIN huonoja kuin alussa. En sillon jaksanut alkaa asiasta keskusteleen, mutta jos asia tulee vielä uudestaan esille, niin taidan kysyä muistaako se edes millaisia ne alussa oli?

      Kun en keksi muutakaan syytä miksi joku pitää tätä:
      - epärealistinen aikajana
      - sotkuinen kohtausten asettelu
      - liian täyteen ahdettu päämäärätön juoni
      - melko epätodennäköiset tapahtumat
      - ylidramatisoitu asioiden käsittelytapa

      ...parempana laatuna kuin tämä:
      - realistisena pysyvä aikajana
      - kunnolla rakennettu kohtausten asettelu
      - juoni joka tähtää jonkinlaiseen loppuun eikä ahda itseään täyteen sivujuonia
      - mahdollisia ja melko todennäköisiä tapahtumia
      - aidon oloisesti käsiteltyjä tapahtumia

      Esimerkiksi:

      Kaikki homojutut käsitellään nykyään niin skandalisoivasti, ylidranaarttisesti ja/tai teiniasenteella että oksat pois. Niistä tulee mieleen fanfiction-trendi jossa teineillä on homofanaattisuus motiivina, sen sijaan että homoihin suhtauduttaisiin kypsästä ja neutraalihkosta näkökulmasta antaen ymmärtää että homot eivät ole huonompia, eivät parempia, vaan ovat tasa-arvoisia heterojen kanssa vaikka rajoittuneita homofobikkoja onkin olemassa.

      Huono tapa käsitellä homoutta, (nyky-Salkkarit):
      - "Voi ei, nyt se Kallen petollinen, luihu ex-poikaystävä/taas-poikaystävä yrittää raiskata meidän hyväuskoisen sympaattisen sankarimme!!!11"
      - "Voi ei, nyt toi koulun yleisradio jäi aamunavauksen tiimoilla päälle ja kaikki kuuli meiän riidan ja mun rakkaudentunnustuksen Laria kohtaan!!!11 Siis niinQ tosi NOLOO!!!11"
      - Ja kauheesti teinien säätöä ja keskusteluja salaa pussailusta, (niin vielä oikein lapsellisella sanavalinnalla "pussata", voi jeesus)...
      - Ja kun Kalle haluaa sen mainitun exänsä vihdoin tulevan ulos kaapista niin käsikirjoittajat sitten haluaa niiden lääppivän toisiaan intohimoisesti joka kerta kun ovat julkisella paikalla, vain siksi että ne ovat homoja. Naurettavaa. Sen tason julkinen lääppiminen on mautonta oli seksuaalinen suuntautuminen mikä tahansa ja kun käsikirjoitus ei anna mitään tarvetta sellaiselle jatkuvasti. Ne tekee sen vain saippuasarja-skandalisointiasenteella.

      Fiksu tapa käsitellä homoutta, (alkuperäiset Salkkarit):
      - Teini-ikäisen Kallen oman seksuaalisen suuntautumisen havainnointiin keskityttiin kunnolla ja fiksusti, ja siinä auttamaan tuotiin myös fiksu vanhempi homomieshahmo tukemaan ja rohkaisemaan Kallea ilman mitään taka-ajatuksia. Eli asiaan otettiin kypsä ja keskittynyt näkökulma ja käsittelytapa.
      - Kallen muutenkin vaikea isäsuhde kaatui täysin pojan homouden paljastumiseen, ja siihenkin keskityttiin aidon psykologisesti eikä skandaalidraaman nimessä. - Kallen rakkauselämää ei rakennettu tyhjästä tempaistuilla tai täysin kehittämättömillä hahmoilla vaan sen ensirakkaus oli Saku, josta me tiesimme jo paljon, saatoimme samaistua ja Kallen rakkaus Sakuun oli uskottavalla pohjalla.
      - Ketään ei laitettu nuoleskelemaan ketään jatkuvasti julkisella paikalla vain siksi että ko. henkilö on tullt ulos kaapista.

      Ja jottei nyt varmasti jäisi epäselväksi, minulla ei ole mitään homoja vastaan. En vain ylipäätään arvosta sitä että ihmiset lääppii toisiaan tolkuttomalla tasolla julkisella paikalla, enkä sitä että tärkeitä asioita käsitellään tarpeettoman skandalisoivasti.

      Ja:

      Alkuperäisissä Salkkareissa ei ollut jatkuvasti monimutkaista teinisuhdesäätöä viiden tai kuuden teinin välillä, vaan keskityttiin syvällisesti Miian ja Sakun suhteen alkuun, kestoon ja surulliseen päätökseen. Ja se päätöskin oli uskottava; Miia kuoli aivokasvaimeen kuten äitinsäkin aikoinaan, eikä esim. hyppäämällä koskeen ja kolauttamalla päänsä kiveen ja hukkumalla sinne 18-vuotias syntymäpäivänään...Mistä johtuen Ismo ei lähtenyt kenenkään perään hirvikiväärin kanssa vaan suri tyttärensä menetystä hieman samaistuttavammalla tyylillä.

      Alkuperäisissä Salkkareissa kuolleet pysyivät kuolleina ja muuta sen sellaista järkevää.

      Jep. Kiitos kommentista, Anonyymi! :)

      Poista
  2. Vanhat salkkarit ja näyttelijät oli parempia, kun nykyään!

    VastaaPoista
  3. Tää kommentti tulee nyt vähän jälkeenpäin, mutta kyllä sarjalle oli ilmeisesti suuniteltu loppu, sillä salkkareitahan suunniteltiin alunperin 540 jaksoa, ja jaksossa 540 Miiahan kuoli siihen aivokasvaimeen

    VastaaPoista
  4. Tämäkin todella myöhässä, mutta tietääkö kukaan, että missä näkyisin jakso 540 eli se missä Miia kuoli? Olen joka paikasta etsinyt mutta en ole löytänyt

    VastaaPoista