tiistai 16. elokuuta 2011

Harry Potter



Minäkin olin yksi niistä jotka täysin vääräluuloisesti kuvittelivat Harry Potterreiden olevan lapsellisia/liian lapsenomaisia aikuisille. Voi pojat, miten väärässä ihminen voikaan olla! Harry Potter saattaa hyvinkin olla minulle kaikkien aikojen rakkain fandom, mutta pohdin ja kerron sen joskus, kun jaksan ajatella enemmän.

Kävin katsomassa Salaisuuksien kammio-elokuvan leffateatterissa täysin pihalla Harry Pottereista. Pidin siitä kovasti, mutta se ei vielä vetänyt kiinnostusta kirjoihin. Muistaakseni yleinen kiinnostus ko. fandomia kohtaan sai mut tarttumaan Viisasten kivi-kirjaan helmikuussa 2004. Naureskelin otsikkoa "Poika Joka Elää", koska itsessään se on harvinaisen typerä otsikko, mutta toki tässä tapauksessa kaikkea muuta mikä toki selvisi lukiessa. En kuitenkaan jaksanut lukea kirjaa kovin pitkälle - se ei ollut tarpeeksi synkkä. Mutta olin tutustunut Sirius Mustan hahmoon ja ongin sitten kaveriltani tietoon missä osassa Sirius tulee kuvaan ja aloin sarjan lukemisen sitten Azkabanin vangista minkä ahminkin sitten kolmessa päivässä. Se on sanoinkuvaamattoman loistava kirja. Ja sen elokuvaversio ei tee sitten tippaakaan oikeutta sille.

Rakastuin ja koukutuin koko potteruniversumiin sen kirjan myötä. Siitä kirjasta ei puuttunut mitään; oli synkkyyttä, ihmissusi, taikuutta, Kelmit, kerrassaan upea loppukohtaus elossaolevien Kelmien välillä, ja Lee Jordanin huipsus-selostukset. :P Huispaus on koko pottermaailman vähiten kiinnostava asia, mutta sekin kiinnostaisi, jos ne ottelut selostaisi aina Lee Jordan.

Sirius siis sai minut kirjoihin kiinni ja hän kyllä kuuluu suosikkihahmoihini, muttei silti erityisen syvästi pohtimiini. Syvän mielenkiinnon kohteenani on Barty Kyyry Jr. - hän on yleisesti katsoen tässä fandomissa äärimmäisen väärinymmärretty ja ylenkatsottu hahmo. Eikä se Pikarin elokuvaversion typerä Kyyryjen täysin päälaelleen kääntö ainakaan auttanut asiaa. Onhan Juniorilla toki suhteellisen paljon faneja, mutta hyvin harva on oikeasti vaivautunut tutkimaan ja analysoimaan hahmoa vaan sen sijaan perustavat näkemyksensä vain siihen millainen mies oli kirjan nykyaikana. Perustin vuosia sitten fanisivut valaisemaan sitä miten paljon enemmän tuo hahmo on, ja olen luonut oman tulkintani kaivaen esiin, analysoiden ja sitten käyttäen jokaista pienintäkin yksityiskohtaa jonka Liekehtivä pikati-kirja hänestä ja perheestään antaa.
Toinen rakas hahmo on Ted Lupin joka ei vaadi lähellekään noin paljoa canon-tutkimusta ja on vieläkin enemmän OC-hahmo, kuin Barty Jr. Ei sillä, rakastan sitä prosessia jonka sain käydä läpi panostuksessani Barty Junioriin, mutta Teddyn visiointi on osoittautunut ainakin yhtä hauskaksi ja antoisaksi.

Rowlingin Harry Potter-kirjojen maailma on ollut minulle kaikkein inspiroivin kuvitteellinen maailma. Ehkä se on jotakin siinä upeassa yhdistelmässä kuolemaa, rakkautta, taikaa, maailman vääryyksiä sekä monitahoisia, mielenkiintoisia hahmoja ja heidän tarinoitaan. Ja kuinka Row on onnistunut sekoittamaan hienosti lapsenomaisen taikuuden ja äärimmäisen mustan magian samaan maailmaan. Mahtavaa on sekin miten vähän hän kertoo joistakin asioista ja näin ollen jää rutkasti tilaa fanfictionille. Hajoaisin varmaan, jos Rowling olisi kuin Anne Rice eikä sallisi fanfictionia kirjoistaan lainkaan.

Minun ylläpitämiäni Harry Potter-fanisivuja:

Muita suosikkejani Harry Potter-fanisivuista:

Tällä hetkellä uusin tekemäni Barty Kyyry Jr. -fanivideo:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti